Πολλοί Θεσμοί και σύλλογοι έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων. Μεταξύ αυτών ο Δήμος Καλαμαριάς, ο Απόλλων Καλαμαριάς και η ΠΑΕ Απόλλων Πόντου.

 

 

 

Με το γράμμα «G» που συμβολίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, φωταγωγήθηκε από τα ξημερώματα το δημαρχείο της Καλαμαριάς, ενώ οι σημαίες του κυματίζουν μεσίστιες, ανήμερα της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης και τιμής για τους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου.

 

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στη Μητρόπολη της Καλαμαριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου κι αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Η προσφυγομάνα Καλαμαριά δεν ξεχνά. Πονά και μάχεται για τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Η λύρα θα ηχεί για πάντα κι εμείς μαζί με τον νοσταλγικό της ήχο, θα κρατάμε άσβεστη την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης”, είναι το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

 

Συγκλονιστικό ήταν το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε, μπροστά από το Μνημείο των νεομαρτύρων του Πόντου, από μέλη τη Αδελφότητα Κρωμναίων. «Ο όρκος των ανταρτών», αλλά και η Σέρρα, ο χορός των μαχαιριών, καθήλωσαν όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ το παρόν έδωσαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, υποψήφιοι βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την τέως ΕΣΣΔ, καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Καλαμαριάς.

 

 

Η ανακοίνωση του Απόλλωνα Καλαμαριάς

 

Την μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάει σήμερα 19 Μαΐου ο απανταχού Ελληνισμός.

Γενοκτονία.. μια μεθοδευμένη εξολόθρευση μιας φυλετικής θρησκευτικής ή εθνικής ομάδας .Ενα έγκλημα .Ο Ποντιακός Ελληνισμός εξοντόθηκε,αθώα θύματα της τουρκικής γενοκτονικής θηριωδίας!

Σφαγές,βιασμοί,διωγμοί,θρησκευτική τρομοκρατία,εθνολογική αλλοίωση και έτσι φτάσαμε στην δραματική εξόντωση και την φρικιαστική γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.Το μίσος των Τούρκων και η βίαιη και βάρβαρη παρουσία τους επέφεραν τα μαζικά και φονικά αυτά γεγονότα.

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονιάς του Πόντου θα μείνει για πάντα ζωντανή περιμένοντας να έρθει επιτέλους η Ημέρα της Δικαίωσης!

Τα 353.000 θύματα ζητούν δικαίωση και καθολική αναγνώριση του εγκλήματος της Τουρκίας.

1130 Εκκλησίες,960 σχολεία,815 κοινότητες,353.000 ζωές!!

Μας κρέμασαν,μας βίασαν,μας βασάνισαν,μας έκαψαν,μας αποκεφάλισαν αλλά δεν κατάφεραν ν' αφανίσουν την γενιά μας!

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ,ΤΙΜΑΜΕ,ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ,ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ,ΜΑΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Μ.Γ.Σ.ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

 

"Της Μαύρης Θάλασσας το νερό

είναι το πιο γλυκό από τ’ άλλα

γιατί το μισό εγέμισε

από των ματιών το κλάμα.

 

Μα και του Πόντου τα βουνά

είναι πιο άγρια δασωμένα

για δεν τα πότισε βροχή

παρά μονάχα αίμα.

 

Στους δρόμους του ξεριζωμού

η φρίκη τους στοιχειώνει,

κι από τα δάκρυα των παιδιών

χορτάρι δεν φυτρώνει.

 

Οι εκκλησίες γκρεμίστηκαν

μα ακόμα αχολογούνε,

είναι οι ψυχές που κράζουν

τα κορμιά για να θαφτούνε.

 

Στον Πόντο αν βρεθείς

ποτέ μη λησμονήσεις.

Το νερό του είναι απ’ το αίμα σου,

το χώμα απ’ το κορμί σου,

και ο αέρας που φυσά

απ’ την αναπνοή σου."

 

Γιώργος Αγγελακόπουλος

 

 

 

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Απόλλων Πόντου

 

 

Το ξημέρωμα της 19ης Μαΐου δυστυχώς ξυπνάει σε όλους μας τις αναμνήσεις της Γενοκτονίας του Πόντου.

 

Ήταν 19 Μαΐου 1919 όταν κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ο Κεμάλ Ατατούρκ έφθασε στην Σαμψούντα του Πόντου και σχεδίασε την δεύτερη ουσιαστικά φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1916 , αν και ήδη από το 1914 οι άνδρες Πόντιοι δολοφονούνταν με κάθε τρόπο σε κάθε ευκαιρία!

 

Ολόκληρα χωριά και πόλεις λεηλατήθηκαν με κάθε τρόπο από τις συμμορίες του Τούρκων, ενώ την ίδια ώρα βιάζονταν γυναίκες και σφάζονταν βρέφη.

 

Σήμερα δυστυχώς θρηνούμε τις χαμένες πατρίδες για τις οποίες έχουμε ΟΛΟΙ ιερή υποχρέωση, να διαφυλάξουμε την πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά.

 

 

 

Αφοσιωμένοι και ταυτισμένοι στο όραμα όλων όσων πάτησαν στα ιερά χώματα του τόπου μας , προπονητές , ποδοσφαιριστές και στελέχη της ΠΑΕ Απόλλων Πόντου, δεσμευόμαστε να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της Μνήμης των 353.000 θυμάτων . Είμαστε ταυτόχρονα στενοχωρημένοι αλλά και υπερήφανοι για τις ρίζες μας!

 

Υπερήφανοι για την ιστορία μας την οποία δεσμευόμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές με απόλυτο σεβασμό απέναντι στις χιλιάδες των ψυχών που τόσο άδικα χάθηκαν!

 

Συμβολικά στο σημερινό μας παιχνίδι με τον Μακεδονικό οι ποδοσφαιριστές μας θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια, καθώς το αίτημα μας στην διοργανώτρια για να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής έγινε αποδεκτό.

 

ΑΠΟΛΛΩΝ – ΠΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ