Του Παναγιώτη Κογγιτσίδη

 

***Την φετινή χρονιά δοκιμάζονται οι πάντες. Από τον τελευταίο ταπεινό φίλο του Απόλλωνα μέχρι τον ρυθμιστή του κοκκινόμαυρου οργανισμού. Και όλα αυτά, διότι τα οικονομικά της ΠΑΕ εξαρτώνται εξ' ολοκλήρου από το κουτσουρεμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Αν τα βάλει κανείς κάτω, υπάρχει κάτι πιο άμεσο. Κάτι που μπορεί να σε καταστρέψει άμεσα. Και κυριολεκτούμε να σε καταστρέψει.

 

***Είναι μια ώρα δύσκολη για τον Απόλλωνα, που οδηγείται σε μια κατάσταση πανικού, αμφισβήτησης μιας και δεσπόζουν δύο τινά:

Είτε θα ηρεμήσει οριστικά, είτε θα κοπεί το ήδη φθαρμένο σχοινί πάνω στο οποίο ακροβατεί το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα επιτρέψεις.

Θα κατεβάσεις τα χέρια δεχόμενος τη μοίρα σου και με τα κτυπήματα που θα δεχθείς θα χαιρετήσεις τον στόχο, ή θα μαζέψεις όση δύναμη έχεις για να συνεχίσεις τον ανηφορικό και γεμάτο εμπόδια δρόμο της φετινής σεζόν;

 

***Θα γίνεις η προ διετίας Βέροια που αποχώρησε τέτοια εποχή από το πρωτάθλημα, θα ακολουθήσεις τα χνάρια του Ηρακλή ο οποίος από φέτος αγωνίζεται στα νταμάρια της ΕΠΣΜ, ή θα βάλεις πλάτη στα όποια προβλήματα (οικονομικής κυρίως φύσεως) και με το μαχαίρι στο στόμα θα την παλέψεις (όπως και πέρσι) προκειμένου η ομάδα να σώσει την παρτίδα της παραμονής;

 

***Η επιλογή δεν είναι δική μας, δεν είναι δική σας... φίλε αναγνώστη. Δεν είναι του κόσμου, δεν είναι κανενός άλλου πέρα απ' όλους όσοι απαρτίζουν την ομάδα.

Είναι αυτών που κλείνονται στα αποδυτήρια. Αυτοί μόνο μπορούν να βγάλουν -κόντρα στις προβλέψεις και στα προγνωστικά -το κάρο από τη λάσπη. Μόνο αυτοί. Ουδείς άλλος.

Είμαστε οι πρώτοι που δεν θα συσσωρεύσουμε τα όποια προβλήματα της ομάδας κάτω από το χαλάκι. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν στο “ντούκου” τα κακώς κείμενα τα οποία έχουν φάει τις σάρκες του Απόλλωνα.

Όμως εν προκειμένω, όποιος είναι εντός ομάδας έχει μια ιερή υποχρέωση. Απέναντι σε κανέναν άλλον, πέρα από τον ίδιο τον εαυτό του.

 

***Πραγματικά έχει ελάχιστη σημασία η αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Το αν αλλάξει η διάταξη, ή θα παίξει κάθετο ή οριζόντιο ποδόσφαιρο ή αν θα κάνει σουτ από μέση απόσταση.

Οπότε το θέμα είναι για την ίδια την ομάδα. Είναι τι θα κάνει ο καθείς μέσα στο χορτάρι.

Να συζητάμε για τα οικονομικά θέματα, που ομολογουμένως δεν αφήνουν παγερά αδιάφορο τον επαγγελματία-ποδοσφαιριστή, μπορούμε να το κάνουμε για μέρες.

Απλά, όταν εισέρχεται στο γήπεδο δεν πρέπει να κουβαλά και τα προβλήματά του, εντός αγωνιστικών εκδηλώσεων. Καλό για τον ίδιον, για την ομάδα και γι' αυτόν που έρχεται στο γήπεδο να τον ενθαρρύνει.

Ο αποπροσανατολισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων.

 

***Ας κάνει -λοιπόν- την καρδιά του πέτρα και να είναι σίγουρος πως δεν θα βγει χαμένος.

Το ζητούμενο είναι οι νίκες και κατ' επέκτασιν η συγκομιδή βαθμών ώστε η λήξη του πρωταθλήματος να βρει την ομάδα μακριά από περιπέτειες. Πως θα έρθει αυτό;

Με τον ψυχισμό. Με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που πρέπει να βγάλει ο καθείς και συνολικά η ομάδα. Θέλετε να το βαφτίσετε εγωισμό; Θέλετε να το ονομάσετε φιλότιμο; Μέσα θα είστε.

***Όπως θέλει το αντιλαμβάνεται ο καθείς. Αλλά, η χρονιά εκεί θα κριθεί. Οι τακτικές και η αγωνιστική ποιότητα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τώρα μετράει η ψυχούλα του ποδοσφαιριστή.

Μόνο με την αποφασιστικότητα του παίκτη και το αίσθημα του “δεν υπάρχει γυρισμός” μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος της παραμονής.

 

***Όλοι γνωρίζουν πως ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα είναι ήρωας. Όλοι γνωρίζουν πως υπερβάλλει εαυτόν. Και ο φίλος του Απόλλωνα ,του το αναγνωρίζει και του το επιδοκιμάζει.

Εν ολίγοις, η ψυχή του ποδοσφαιριστή θα κρίνει τα πάντα.