Όποια άποψη κι αν έχει σχηματίσει κανείς για το φετινό Απόλλωνα, ένα δεν μπορεί να αρνηθεί.

Είναι νωρίς για κρίσεις και για συμπεράσματα. Ουδείς μπορεί να ομιλήσει εκ του ασφαλούς, για το που θα κάτσει το Μάη η μπίλια στην τελική βαθμολογική κατάταξη.

Ουδείς δεν πρέπει να συσσωρεύσει τα προβλήματα της ΠΑΕ κάτω από το χαλάκι, διότι αν το πράξει κάποια στιγμή θα σκοντάψει και θα γκρεμοτσακιστεί.

 

Του Παναγιώτη Κογγιτσίδη

 

Τα οικονομικά τραύματα, όπως και όλων των ΠΑΕ, είναι πολλαπλά και εμφανή στον κοκκινόμαυρο οργανισμό. Για να επουλωθούν και συνάμα να ανακάμψουν οι ΠΑΕ η μόνη και πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι τα τηλεοπτικά έσοδα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Οι λοιπές χρηματικές εισροές (εισιτήρια, χορηγίες, πινακίδες) λειτουργούν ως χορήγηση ασπιρίνης στον βαριά ασθενή.

Και η θέση της πολιτείας;

IRIS ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝΟΡΓΑΝΩΝ

Από τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως έχει το πάνω χέρι στο τηλεοπτικό συμβόλαιο αθέτησε τη συμφωνία της προηγούμενης περιόδου και ετσιθελικά άρχισε να θέτει όρους ασύμφορους για τις ΠΑΕ, από μηδενική βάση.

Έτσι λοιπόν η πολιτεία εφάρμοσε τη βασική αρχή της χειραγώγησης της κοινωνίας και στην περίπτωση μας των ΠΑΕ, της ρήσης του “διαίρει και βασίλευε”. Είναι μια δοκιμασμένη μεν πετυχημένη δε συνταγή, από αρχαιοτάτων χρόνων, προκειμένου να περάσει τα μηνύματά της και τα θέλω της. Έσπειρε τη διχόνοια την πόλωση και πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες τη μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου κατά 50%. Ήτοι, η κάθε ΠΑΕ θα εισπράξει μόλις 400 χιλιάδες ευρώ, όταν για να βγει μια ποδοσφαιρική χρονιά-υπό νορμάλ συνθήκες-απαιτείται το διπλάσιο χρηματικό ποσό (σύμφωνα πάντα με έγκυρη οικονομικοτεχνική μελέτη).

 

Το που θα βρεθεί το υπόλοιπο χρηματικό κεφάλαιο είναι ένα πολύ καλό ερώτημα το οποίο χρίζει ειδικής μελέτης και ανάλυσης.

Πάντως η -κουτσουρεμένη- συμφωνία για τα τηλεοπτικά, ανεξαρτήτως τι πιστεύει κανείς, για την ορθότητά της, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η μετριοπαθής ηγεσία της SL2 έχει επενδύσει σε αυτή όλο το πολιτικό της κεφάλαιο, παρουσιάζοντας την, ως σταθμό για το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Πρόκειται για απόφαση ανεπαρκή, καταδικαστέα για τα οικονομικά δεδομένα των ΠΑΕ η οποία συνιστά ζωντανή απειλή για την αξιοπιστία και την έξωθεν καλή μαρτυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μήνυμα κανονικότητας θα ήταν να εφαρμόσει η πολιτεία, ό,τι είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στην κεντρική επιτροπή της SL2, βάζοντας στο περιθώριο τους καιροσκόπους και τους τυχοδιώκτες της “στρόγγυλης θεάς”.