Όταν ξεκίνησε κουβέντα για το αν η ΑΕΚ θα κάνει ένσταση κατά του ΠΑΟΚ, ή όχι, λέγονταν πολλά. Ένα από αυτά ήταν πως ο Σαββίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μελισσανίδη το ίδιο βράδυ, μετά τον αγώνα των δυο τους. Που σημαίνει πως όποια απόφαση έπαιρνε ο Μελισσανίδης θα κινούνταν πάνω στα λόγια που είχαν ειπωθεί μεταξύ τους.

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Η μαύρη αλήθεια είναι πως δεν πίστευα ποτέ να πει “όχι” στην ένσταση ο Μελισσανίδης. Ακόμα με ξυπνάνε τα βράδια αδυσώπητα όνειρα με διαλόγους των δύο σ’ αυτό το τηλεφώνημα. Και ξυπνητός πάλι δεν βρίσκω άκρη, πάντως.

 

Ο πρώτος μου προβληματισμός ήταν η γλώσσα στην οποία μπορεί να μίλησαν. Στα ελληνικά το αποκλείω, διότι θυμάμαι τον Ιβάν να λέει πως όταν θα μιλάει ελληνικά θα κατέβει στην πολιτική. Και δεν έχει κατέβει. Εκτός κι αν το έχει κάνει με τρόπο που εγώ δεν τον έχω αντιληφθεί. Αλλά ούτε στα ρώσικα μπορούσαν να τα πούνε, διότι δεν είναι η Ντένη Μαρκορά με τη Μαρούσκα, ώστε να συνεννοούνται μιλώντας ο καθένας στην δική του γλώσσα. Άρα, αγγλιστί έγινε η συνεννόηση.

 

Οι διάλογοι Σαββίδη – Μελισσανίδη, πάντως, στα όνειρά μου έρχονται στα ελληνικά. Ως παράδειγμα θα μοιραστώ έναν μαζί σας.

Σαββίδης: Καλησπέρα Ντημήτρη...

Μελισσανίδης: Βρεεεε, καλώς τα, τα παιδιαααά...

Σαββίδης: Σε βρίσκω καλά;

Μελισσανίδης: Κάτι μου λέει πως θα με κάνεις ακόμα καλύτερα!

Σαββίδης: Να σε φέρω τρίγωνα, που τα κάνεις κέφι;

Μελισσανίδης: Για να μην σε πάρουν και σένα με τα κορνέ;;;

Σαββίδης: Έμαθες τι έγινε με τα δελτία υγείας, έτσι;

Μελισσανίδης: Αμ δεν έμαθα; Και δεν μου φτάνουν τα χαρτιά υγείας απ’ τη χαρά μου... Δέκα ρολά σε δύο ώρες έχω ξοδέψει!!!

Σαββίδης: Αν την κάνεις την ένσταση είμαι καμμένος!

Μελισσανίδης: Έτσι κι αλλιώς με τον Καμμένο δεν νταλαβερίζεσαι;;;

 

Κι αφού οι φιλοφρονήσεις των δύο παλιόφιλων έλαβαν χαρακτήρα πρόζας, λέει ο Μελισσανίδης: Τι δίνεις;;;

Σαββίδης: Τέσσερις ενώσεις

Μελισσανίδης: Σιγά ρε μπρούκλη!!! Καταξοδεύτηκες

Σαββίδης: Για πόσες μιλάς;;;

Μελισσανίδης:Πόσα δελτία είχαν πρόβλημα, είπαμε;;;;

Σαββίδης: Έξι και πολλές είναι!!!

Μελισσανίδης: Το άλλο με το Τοτό το ξέρεις;

Σαββίδης: Δύο μύρια τον πλήρωσα το Τοτό και κάνει και πως δεν με ξέρει...

 

Κάπου εκεί ξύπνησα. Σε άλλο όνειρο έβλεπα πως ο Μελισσανίδης ζήτησε και το Μίνο. Δεν βγαίνει άκρη με τα όνειρα.

 

Τον Τσουκαλά, όμως, άρα και τον Ολυμπιακό, τι τους κόφτει αν έκανε η ΑΕΚ ένσταση, ή όχι; Και μας αράδιασαν ενστάσεις που έκανε η ΑΕΚ από το χίλια εννιακόσια πρόπερσι έως σήμερα; Τι τον ενδιαφέρει το Μελισσανίδη η ΑΕΚ, που αυτός δεν διοικούσε; Καθόλου δεν τον ενδιαφέρει. Όπως δεν ενδιαφέρει κανέναν μεγαλοπαράγοντα η ομάδα του, όταν αυτός δεν υπήρχε, ή ήταν στην απέξω.

 

Όλοι οι παράγοντες, όλων των ομάδων, έχουν επιλεκτική μνήμη. Θυμούνται μόνο τις αποτυχίες των προηγούμενων, ενίοτε και των επόμενων, προσπαθώντας να βρουν ελαττώματα ακόμη και στις επιτυχίες τους. Γι’ αυτό συνήθως τιμάνε – με λόγια ή έργα - κάτι ξεχασμένους κι όχι τους πιο πετυχημένους.

 

Στο διά ταύτα ο Μελισσανίδης, με την απόφασή του, παρουσιάζεται κάτι σαν σύγχρονος Κόμης Μοντεχρήστος και χωρίς την πένα του Αλέξανδρου Δουμά. Αρκούν το γάργαρο πληκτρολόγιο του Παπαθεοδώρου και η θελκτική φωνή του Θωμαΐδη.