ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, όσο περνούν τα χρόνια, αναδεικνύεται σε κοινωνικό φαινόμενο που σαρώνει τα ένστικτα των λαών και παρά τα κουσούρια του αντί να χάνει κόσμο κερδίζει συνεχώς. Όχι μόνο δεν είναι ταμπού και αποκρουστικό για τις γυναίκες, πλέον, αλλά ανακάλυψαν πως τους πάει κιόλας. Ακόμη και τα “τζάκια”, που μόλις πριν μερικές δεκαετίες σνόμπαραν το κλωτσοσκούφι της λαϊκάτζας, τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να κερδίσουν πόντους με μια φωτογραφία στις κερκίδες ενός γηπέδου. Το φαινόμενο – ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο, αλλά στην Ελλάδα η πολιτικάτζα φρόντισε να το εξευτελίσει κι αυτό.

 

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

 

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η δυναμική με την οποία το άθλημα αυτό κυρίευσε τον πλανήτη, αν και outsider. Όποιος έχει κάνει μια ανάγνωση στα “Πρωτόκολλα της Σιών”, που έφτασαν στο πλατύ κοινό στις αρχές του 20ου αιώνα, θα διαπιστώσει πως οι Σιωνιστές σχεδίαζαν να υπνωτίσουν το κόσμο με άλλα αθλήματα και κυρίως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άγνωστο αν θα το πετύχαιναν, μα το ποδόσφαιρο τους προέκυψε κι αν δεχθούμε πως είναι “όπιο”, πρόκειται σίγουρα για την πιο ανώδυνη “ουσία” σε σχέση με τις αμέτρητες ψευτοκουλτούρες που βομβαρδίζουν τους λαούς.

 

ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ, επομένως, ο βασιλιάς των σπορ, αφού τον ανέδειξαν οι λαοί και συνεχίζουν να τον αναζητούν στη ζωή τους. Αυτός ο βασιλιάς είχε την ατυχία να καταντήσει το παιγνιδάκι της πολιτικής των πολιτικάντηδων, στην Ελλάδα. Απ όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων. Όπως δεν άφησαν όρθια τόσα και τόσα, ρήμαξαν και το ποδόσφαιρο. Κι ενώ ο Έλληνας λατρεύει το άθλημα, δεν θέλει να το βλέπει από κοντά. Δεν πάει στα γήπεδα, δεν συμμετέχει. Μακριά κι αγαπημένοι...

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ “ΣΚΟΤΩΣΑΝ”

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ

ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

 

 

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ το ποδόσφαιρο ακμάζει ξέφρενα και στην Ελλάδα είναι “ανάπηρο”. Το ρήμαξαν οι καιροσκόποι της πολιτικής, αλλά και με την ανοχή – αν όχι την συμμετοχή- των επίσημων κυβερνήσεων. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Κι αν όντως οι κυβερνώντες την χώρα έχουν αλλάξει μυαλά, αν όντως θέλουν μια Ευρωπαϊκή χώρα, μέσα στις υποχρεώσεις τους είναι και η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου. Το χρωστούν όχι στους συμμετέχοντες στο άθλημα, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά”, μα περισσότερο το χρωστούν στους πολίτες-φιλάθλους.

 

ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ είναι με πιο τρόπο θα το στηρίξουν, ως έχουν υποχρέωση. Αν ο τρόπος είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια, ας το κάνουν έτσι. Αν υπάρχει καλύτερος ας το κάνουν με εκείνον. Απλά πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν στο ποδόσφαιρο όσα περισσότερα μπορούν από αυτά που του “έκλεψαν”. Διότι το λεηλάτησαν στον βωμό της ψηφοθηρίας τους και του βολέματος.

 

 

Γέννημα της πολιτικής δεν ήταν ο Κοσκωτάς;;;

 

Ο Κόκκαλης που μεγάλωσε τον Ολυμπιακό, αλλά κατέστρεψε μέρος του ποδοσφαίρου, δεν ήταν γέννημα της πολιτικής;;;

 

Τόσοι και τόσοι παραγοντίσκοι που υπερχρέωσαν και βούλιαξαν εκατοντάδες ομάδες, δεν ήταν προστατευόμενοι υπουργών και πρωτοκλασάτων βουλευτών;;;

 

Ποιος έθρεψε επιχειρηματικά εκατοντάδες απατεώνων κι έπειτα τους επέτρεψε να μπουν στο ποδόσφαιρο;;;

 

Το “πάρτι” και ο αθέμιτος ανταγωνισμός της δεκαετίας του ΄80 και μετέπειτα στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν ήταν παιγνίδι των κυβερνήσεων;;;

 

Η αδυναμία καταστολής της βίας στα γήπεδα, ή ακόμη και η βολική για κάποιες κυβερνήσεις ανοχή, δεν απαξίωσε το ποδόσφαιρο στους αξιοπρεπείς πολίτες;;;

 

Αυτά και πολλά ακόμη που έφεραν το ποδόσφαιρο σ’ αυτή την δυσχερή θέση είναι ως επί το πλείστον “κατορθώματα” της κεντρικής εξουσίας, διότι όχι μόνο το εγκατέλειψε βορά στους αετονύχηδες, αλλά ενίοτε τους ώθησε σ’ αυτό. Αδιαφόρησε για την ανομία, αν δεν την προκάλεσε.

Επομένως, εάν κάποια κυβέρνηση θέλει πράγματι να κάνει την Ελλάδα Ευρωπαϊκή χώρα, αν θέλει να διορθώσει τα κυβερνητικά εγκλήματα του παρελθόντος, οφείλει να το πράξει και στο ποδόσφαιρο. Όπως βρέθηκαν οι τρόποι να το λεηλατήσουν, θα βρεθούν κι εκείνοι που θα το αναβαθμίσουν.