Σ’ αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι ομάδες της Super League 2 και μαζί τους ο Απόλλων, που τα δικά του κάρβουνα είναι ακόμη πιο πυρακτωμένα. Σε αναστενάρηδες του ποδοσφαίρου θα ανακηρυχθούν όσοι έχουν το προνόμιο να βρίσκονται στις ομάδες αυτές. Και μέσα στα σκωτσέζικα ντους έρχεται το τσέχικο αφρόλουτρο by Petr Fusek. Η μόνη ελπίδα. 

 

Όχι μόνο παραβρέθηκε στο δ.σ. των αναστενάρηδων, αλλά πήρε και πρωτοβουλίες. Με λίγα λόγια είπε πως όλα θα πάνε καλά κι αν δεν είχε αμολήσει δύο - τρία “αν κι εφόσον” το θέμα της σύμβασης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα έπρεπε να θεωρείται τελειωμένο. Η αισιόδοξη προσέγγιση λέει πως ο Πετρ Φούσεκ πέταξε τα “αν κι εφόσον” για να μην προσβάλει την εθνική μας περηφάνια και φανεί ότι υπαγορεύει στις κυβερνήσεις τι θα κάνουν στο ποδόσφαιρο.

 

Η απαισιόδοξη προσέγγιση λέει πως δεν του έκατσαν καλά στο μάτι οι άνθρωποι που συνάντησε στο δ.σ. της Super League 2 και βλέπει σαν πεταμένα λεφτά τα τηλεοπτικά. Οπότε φόρεσε το ευγενικό χαμόγελο των κεντροευρωπαίων, επιστράτευσε το “ναι μεν, αλλά” και όταν έρθει η ώρα θα σερβίρει τη λυπητερή. Το έχουν αυτό οι κεντροευρωπαίοι. Εκεί που τους βλέπεις με το χαμόγελο του Benny Hill σου εμφανίζουν ένα παλαμάρι ίσα με της Angela Dorothea Merkel.

 

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΘΗΚΕ

Ο ΝΥΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗ ΠΕΙ ΟΧΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ

 

Απτό παράδειγμα του σαδισμού του Φούσεκ και της FIFA η περίπτωση του απροειδοποίητου στοπ στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και την μείωση των ποινών. Όταν βούιζε ο κόσμος ότι θα ψηφιστεί, σηκώθηκε ο Πετρ από την πολυθρόνα του, άφησε το φλιτζάνι τσάι στο τραπεζάκι δίπλα του, ένωσε τις παλάμες του στο ύψος του προσώπου του και τις κατέβασε με δύναμη προς την αγκράφα της ζώνης του και λίγο πιο κάτω.

 

Για τους λόγους αυτούς η ερμηνεία του συμπαθητικούλη κυρίου Φούσεκ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως και το ένα και μοναδικό “κλειδί” του ζητήματος. Διότι αυτός και η FIFA τα αποφασίζουν. Με τακτ, βέβαια, για να μην θίξουν τα κυριαρχικά μας διακαιώματα, όπως λέγαμε. Τι νομίζετε δηλαδή; Υπάρχει περίπτωση να πήρε ο Βασιλειάδης την απόφαση για αναδιάρθρωση και έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα; Για να σκεφτεί - και μόνο – κάτι τέτοιο ο Βασιλειάδης έπρεπε να φάει πάνω από τετρακόσιες εργατοώρες. Δηλαδή τις δεκαπλάσιες απ όσες έχει δουλέψει σε όλη του την ζωή. Ο ρόλος του υφυπουργού, όπως διαπιστώνουμε πια, ήταν να το καθυστερεί όσο πάει μήπως και το χαλάσει.

 

Η αισιοδοξία των αναστενάρηδων της Super League 2 μόνο εκεί μπορεί να στηριχθεί: στο ότι όσα πέρασε η τροπολογία Βασιλειάδη ήταν διαταγή της FIFA. Έτσι θα δικαιολογούνταν και η απάθεια του Φούσεκ στο γεγονός ότι ο Βασιλειάδης και η ΕΡΤ κωφεύουν όσον αφορά την υπογραφή της σύμβασης για τα τηλεοπτικά. Διότι ο εξ Τσεχίας υπερσύμβουλος της ΕΠΟ γνωρίζει τα μελλούμενα. Εάν είναι απόφαση της FIFA η αναδιάρθρωση - και τα τηλεοπτικά-  θα εφαρμοστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σιγά μην του πάει κόντρα το κάθε βουτυρόπαιδο που θα βάλει υφυπουργό ο Κούλης.

 

Η σούμα είναι πως εάν η αναδιάρθρωση υπήρξε ένας παροξυσμός των συριζαίων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Εάν είναι εντολή της FIFA θα υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Εκτός κι αν αποδειχθεί  ότι ο Φούσεκ αυτοπροσκλήθηκε και μπαστακώθηκε στο δ.σ. της Super League 2  για να κάνει το face control πριν αποφασίσει αν θα εκταμιευθεί το χρήμα.