Πλαστικό μπουκάλι γάλακτος που βρέθηκε από την ομάδα The Cleaningans στην παραλία, απέναντι από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς, καταδεικνύει πόσο επιβαρυντικές γίνονται  οι πλαστικές συσκευασίες για το περιβάλλον

Η ομάδα The Cleaningans, που διοργανώνει και πραγματοποιεί καθαρισμούς στην Θεσσαλονίκη δημοσίευσε στο Facebook ένα πλαστικό μπουκάλι γάλακτος της ΜΕΒΓΑΛ το οποίο ξεβράστηκε στην ακτή, το οποίο είναι μεταξύ 37 και 50 ετών. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο επιβαρυντικό είναι το πλαστικό για τις ακτές και τις θάλασσες.

Στις 5 Ιουνίου ο καθαρισμός γίνονταν απέναντι από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς κι όταν βρέθηκε το συγκεκριμένο πλαστικό μπουκάλι μέλη της εθελοντικής ομάδας επικοινώνησαν με τη γαλακτοβιομηχανία κι ανακάλυψαν ότι ανήκει στις πρώτες πλαστικές φιάλες για γάλα που κυκλοφόρησαν το 1971. Μάλιστα αποσύρθηκαν την περίοδο 1980-84 και αντικαταστάθηκαν από συσκευασίες χάρτινου τύπου, άρα η ηλικία του μπουκαλιού κυμαίνεται μεταξύ 37 και 50 ετών!Αναλυτικά η ανάρτηση της εθελοντικής ομάδας The Cleaningans

 

 

Αναμνήσεις ξυπνάει ένα ακόμα πλαστικό μπουκάλι που βρέθηκε κατά τη δράση καθαρισμού́ της παραλιάς έναντι του Ν.Α.Ο.Κ.Θ., η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα μας το Σάββατο 5 Ιουνίου.

Αυτή́ τη φορά́ πρόκειται για ένα μπουκάλι της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ , το οποίο ξεβράστηκε πρόσφατα στη ακτή, καθώς σε αυτοψία που κάναμε στο συγκεκριμένο σημείο πριν προγραμματίσουμε την εθελοντική́ μας δράση, δεν ήταν εκεί́.

Υστέρα από επικοινωνία που είχαμε με την γνωστή γαλακτοβιομηχανία, με σκοπό να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το μπουκάλι και την ηλικία του ενημερωθήκαμε πως οι πρώτες πλαστικές φιάλες με γάλα κυκλοφόρησαν το 1971.

Παράλληλα, όπως μας είπαν το 1980-1984 αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν με συσκευασίες Tetrapack, χάρτινου τύπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται έως και σήμερα σε συνδυασμό με ανακυκλώσιμα υλικά κάτι το οποίο είναι ελπιδοφόρο από την πλευρά των βιομηχανιών.

Άρα η ηλικία του μπουκαλιού κυμαίνεται μεταξύ 37-50 χρονών!!!

 

Υπενθυμίζουμε πως στις 6 Μαΐου μέλη της ομάδας μας εντόπισαν στο Καραμπουρνάκι ένα παρόμοιο μπουκάλι μιας άλλης γαλακτοβιομηχανίας η οποία έχει κλείσει οριστικά.

 

Ένα ακόμα "αρχαίο εύρημα" που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το μέλλον...

 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της Μεβγάλ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν τόσο για το μπουκάλι όσο και για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που έχουν ως εταιρεία καθώς και μια σειρά από δράσεις που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.