Συνάντηση Πέτσα-Δαρδαμανέλη για τα 12 εκατ. ευρώ των απαλλοτριώσεων, ώστε να γίνει επιτέλους το έργο. Δημοτική Αστυνομία στην Καλαμαριά εντός του 2021



Πίεση ώστε να γίνει επιτέλους πράξη μια ανοιχτή πληγή για την Καλαμαριά επί σχεδόν μισό αιώνα, ασκεί η δημοτική αρχή στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, που είναι σε εκκρεμότητα από τη δεκαετία του 1970 και «κολλάει» στην αποζημίωση των απαλλοτριώσεων.

Δηλαδή σε ένα ποσό περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα οικονομικά του δήμου, έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια τη διάνοιξη μιας κρίσιμης οδικής αρτηρίας για την Καλαμαριά και την ανατολική Θεσσαλονίκη και εγκυμονεί προβλήματα τόσο για το μετρό στην περιοχή, όσο και για τις υποδομές ομβρίων υδάτων στην επέκταση της Καλαμαριάς.

Η ιστορία της διάνοιξης της οδού Πόντου πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, στη δεκαετία του 1970. Μάλιστα, οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις διεκδικήσεις ιδιωτών, των οποίων τα ακίνητα απαλλοτριώθηκαν προκειμένου να γίνει η διάνοιξη και δεν αποζημιώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να γίνουν κατασχέσεις και να εκτυλιχθούν στο παρελθόν τραγελαφικές καταστάσεις.

Μέχρι σήμερα το πρόβλημα παραμένει. Και σήμερα ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, συζήτησε την προοπτική να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος των απαλλοτριώσεων και στη συνέχεια ο δήμος να χρηματοδοτήσει τις εργασίες της διάνοιξης για να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο αυτό γεφύρι της Άρτας.



Ο κ. Δαρδαμανέλης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του δήμου, Έλενα Φύκα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Θέσαμε στον υπουργό το θέμα και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο να μη δίνεται μια οριστική λύση, ώστε ένα έργο που καρκινοβατεί επί τόσα χρόνια να μη γίνεται πράξη. Από τη δεκαετία του 1970 έχει γίνει η πράξη εφαρμογής και η ρυμοτομία. Ωστόσο, παρότι κηρύχθηκαν οι απαλλοτριώσεις δεν συντελέστηκαν, δηλαδή δεν πληρώθηκαν ποτέ. Είναι ένα χρέος - θηλιά στα οικονομικά του δήμου και οφείλουμε να δώσουμε επιτέλους λύση. Άλλωστε, σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων θα λάβουν μεταξύ άλλων φορείς που έχουν ακίνητα επί της Πόντου, όπως το Θεαγένειο, η Σχολή Τυφλών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης κ.ά. Οριστικές τιμές αποζημίωσης υπάρχουν, οπότε εφόσον πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα με ίδιους πόρους και το έργο της διάνοιξης», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η καθυστέρηση στη διάνοιξη της Πόντου θα δημιουργήσει προβλήματα και στη λειτουργία της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά, καθώς δεν θα είναι λειτουργικός ο σταθμός που έχει προβλεφθεί στην περιοχή. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει το μετρό και να εξυπηρετούνται οι επιβάτες από έναν σταθμό στα... χωράφια. Χωρίς τη διάνοιξη ούτε πάρκινγκ για τα ΙΧ των επιβατών του μετρό δεν μπορεί να γίνει. Επίσης, η μη διάνοιξη του δρόμου δεν επιτρέπει να ολοκληρώσουμε όπως πρέπει τις υποδομές των ομβρίων υδάτων στην επέκταση της Καλαμαριάς. Ενώ η οδός Πόντου είναι μια κομβική αρτηρία για την εκκένωση της Καλαμαριάς σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαιτηθεί», υπογράμμισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον κ. Πέτσα ήταν και η σύσταση δημοτικής αστυνομίας στην Καλαμαριά. Σήμερα ο δήμος δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία, αν και στο οργανόγραμμα προβλέπονται 15 θέσεις δημοτικών αστυνομικών. Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο, προκειμένου εντός του 2021 να αποκτήσουν δημοτική αστυνομία περίπου 20 δήμοι σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και της Καλαμαριάς.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε στη διάρκεια του σεισμού στον Τύρναβο και σε σχετική ανάρτηση με τη φωτογραφία της συνάντησης, ο κ. Δαρδαμανέλης αναφέρει: «Στο γραφείο του υπουργού αντιληφθήκαμε και τον σεισμό...».

Πηγή: https://www.voria.gr/article/miso-eona-se-ekkremotita-i-dianixi-tis-odou-pontou-stin-kalamaria